top of page

Wanneer je kind niet wil lezen

Februari 2022

 

‘’Help! Mijn kind wil niet lezen.’’ Een lastig fenomeen, maar niet heel verassend in een wereld waarin je met een klik of een swipe binnen no-time ge-entertained wordt op een smartphone of tablet. Ook onze kinderen hebben moderne snufjes ontdekt en kunnen er geen genoeg van krijgen. Omdat lezen veel bijdraagt aan de ontwikkeling van het kind, willen we ze natuurlijk zo snel mogelijk aan de boeken krijgen.

 

Creëer een moment om naar uit te kijken

Leesmomenten, leesuurtjes of welke naam je er ook aan wilt geven: Blijf consistent en blijf elke dag lezen, bijvoorbeeld vlak voor bedtijd of als jij aan het koken bent. Zo raakt je kind gewend aan dit ritueel en wordt lezen vanzelfsprekend.

 

Laat je kind zelf een boek uitkiezen

Het is belangrijk dat lezen leuk is, en dat kan alleen als het kind een boek leuk vindt. Het ene kind houdt fantasieverhalen en de ander houdt misschien meer van een beeldend boek met veel plaatjes. Bied je kind passende leesboeken aan met onderwerpen die zij of hij echt leuk vindt. Als er geen interesse is in het boek, dan wordt er met minder enthousiasme gelezen.

 

Kies boeken op het juiste niveau

Stem boeken af op het leesniveau van je kind. Het AVI-systeem is een goede indicator en kan gebruikt worden om het leesniveau aan te duiden. Zit je kind in groep 3, dan hoor hier een ander AVI-niveau bij dan een kind uit groep 4, 5 of 6. Let hier dus goed op, want een te moeilijk boek is vaak een reden om af te haken.

 

Blijf variëren

Net als met veel andere dingen is variatie in leesboeken belangrijk. Heeft je kind al veel boeken over dieren in de kast liggen, probeer dan eens een boek over school of een ander avontuur. Uiteraard kan je ook kiezen voor een hele andere manier van lezen, zoals het meelezen met een luisterboek of zelfs een stripboek. Zo behoudt je kinderen hun aandacht en kijken ze elke keer weer uit naar een nieuw boek.

​

Een beloning op zijn tijd

Het is niet vanzelfsprekend dat ieder kind lezen leuk vindt, en voor sommigen is het zelfs een hele prestatie om een boek helemaal uit te lezen. Dus geef aan dat je trots bent op je kind omdat hij of zij het hele boek heeft uitgelezen en dat ze een belangrijke vaardigheid aan het ontwikkelen zijn. Verras je kind af en toe met iets leuks, zoals iets lekkers of laat ze eens wat later opblijven. Uiteraard hoef je hier geen gewoonte van te maken, maar een schouderklopje op zijn tijd houdt kinderen gemotiveerd en enthousiast.

 

Lezen vormt een belangrijk fundament voor je kind, voor nu en voor later. Ben je enthousiast geworden om voor te lezen en ben je opzoek naar een boek waarmee je kind wél zijn of haar aandacht behoudt? In het boek Kiki Leert op School schenken we veel aandacht aan emoties en belangrijke vaardigheden van kinderen, terwijl de hoofdpersoon allerlei avonturen meemaakt op school. Bestel het boek nu in onze shop!

​

​​

​

Voorlezen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

18 januari 2022

​

Voorlezen is niet alleen leuk, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van het kind.  Zoals er wel vaker wordt gezegd kan je niet vroeg genoeg beginnen. Wat is precies de kracht van voorlezen voor kinderen en waarom is het goed om hier gelijk mee te beginnen? Wij leggen het je uit.

​

1. Sterkere relatie tussen ouder en kind

Samen lezen is het ideale moment om waardevolle tijd te spenderen met je kind. In het drukke leven is het soms moeilijk om kwalitatieve tijd door te brengen met je kind. Door dagelijks voor te lezen creëer je ‘quality time’ waarbij alle aandacht op dat moment naar het kind gaat. Je zorgt ervoor dat het voorlezen jullie moment wordt, wat bijdraagt aan een sterkere band tussen jou en je kind.

​

2. Taalontwikkeling

Het zal je vast niet verbazen dat taal de basis is voor elke vorm van communicatie tussen mensen. Beginnen met voorlezen op jonge leeftijd draagt veel bij aan de taalontwikkeling van een kind. Naast kleurrijke illustraties leert je kind steeds meer nieuwe woorden wat bijdraagt aan een rijkere woordenschat en het beter begrijpen van de Nederlandse zinsopbouw.

​

3. Het begrijpen van situaties en emoties

In kinderboeken komen soms ongemerkt dagelijkse situaties en emoties voorbij, zoals vriendschap, spelen, angst en blijdschap. Door voor te lezen leert het kind hoe personages in het boek omgaan met deze situaties en emoties. Kinderen die lezen hebben doorgaans een beter inlevingsvermogen wat leidt tot genuanceerdere opvattingen. Dit is niet alleen belangrijk voor het kind zelf, maar ook voor het ontwikkelen van vriendschappen en relaties.
 

4. Zelfstandigheid

Voorlezen is een perfect moment om je kind te stimuleren zelf keuzes te maken. Het is erg makkelijk om als ouder een boek uit de kast te pakken en het zelf voor te lezen, maar dat kan ook anders. Wellicht kan je je kind vragen om zelf een boek uit te kiezen en hem of haar zelf een stukje voor te laten lezen. Op deze speelse manier leren kinderen om zelf uitdagingen op te lossen en draagt op de lange termijn bij aan een zelfverzekerd en ruimdenkend kind.
 

5. Betere schoolprestaties

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen die werden voorgelezen vaak beter presteren op school. Kinderen die al van jongs af aan in aanraking zijn gekomen met taal, letters en woorden, hebben op de basisschool doorgaans meer gevoel voor taal en beter concentratievermogen.

​

De bovengenoemde voordelen van voorlezen vormen een ijzersterk fundament voor je kind, voor nu en voor later. Hoe eerder je begint, hoe beter. Ben je enthousiast geworden om voor te lezen? Dat is mooi! In het boek Kiki Leert op School schenken we veel aandacht aan emoties en belangrijke vaardigheden van kinderen, zoals doorzettingsvermogen, vriendschappen, respect en zelfvertrouwen. Ben je nog opzoek naar een boek met een leuk verhaal én waardevolle lessen om voor te lezen? Of vind je het belangrijk om een inclusief kinderboek in huis te hebben? Kijk dan in onze shop, en begin met de avonturen van Kiki Leert.

 







Sinterklaas: op naar een feest voor ieder kind
1 december 2021
 
De kruidnoten rollen hier en daar nog over straat, en de Sint maakt zich alweer bijna klaar voor zijn terugkeer naar Spanje. Schoentjes zetten, veel snoepgoed en vooral heel veel plezier. Dat is wat het Sinterklaasfeest voor ieder kind moet zijn, en daar moeten we met z’n allen naartoe blijven werken.
 
In de afgelopen jaren heeft het Sinterklaasfeest een metamorfose gekregen. Het feest werd kleurrijker en inclusiever: een positieve verandering en verademing voor de meeste ouders en kinderen. Het is belangrijk dat elk kind zich fijn en welkom voelt tijdens de Sinterklaasperiode.
 
Bij Kiki Leert streven we naar een wereld waarin ieder kind zich welkom en geaccepteerd voelt, dus ook tijdens Sinterklaas. Hoe kan jij als ouder een steentje bijdragen aan een Sinterklaasfeest voor iedereen? Dit zijn onze tips:
 
Tip #1
Het Sinterklaasfeest wordt al generaties lang gevierd. Door het ouderwetse en stigmatiserende uiterlijk van Piet achterwege te laten en het nieuwe uiterlijk van de Piet te normaliseren, schets je een inclusief en prettig beeld voor ieder kind. Stereotypes en uiterlijk zouden geen rol moeten spelen in een kinderfeest, dus herschrijf het verhaal op een vrolijke en kleurrijke manier! Zo geef je hetzelfde feest in een inclusief jasje door aan de volgende generatie.
 
Tip #2
Creëer je eigen beeld van het Sinterklaasfeest door samen te knutselen. Juist door de veranderingen in de afgelopen jaren, is het belangrijk om kinderen positief te blijven stimuleren. Het feest is er voor ieder kind. Gebruik de vrolijkste kleuren en materialen, en moedig het kind aan om de fantasie de vrije loop te laten gaan zonder een ander te kwetsen. Glitter Sint? Let’s go! Popcorn Piet? Ook goed!
 
Tip #3
Blijf praten. Het mysterie en de magie rondom het feest is natuurlijk al erg groot, en in deze tijd kunnen kinderen onverhoopt ook wat meekrijgen over de discussies rondom het feest. Ga het gesprek open aan en probeer twijfel en verdriet weg te nemen op een manier wat past bij de leeftijd van het kind.
 
 
Tip #4
Luister naar het kind. Niet elk kind vindt het leuk om Sinterklaas of Piet een hand te geven. Dwing het kind niet en heb hier begrip voor.
 
 
We maken ons hard voor inclusiviteit, en dat geldt niet alleen tijdens het Sinterklaasfeest. We willen ook dat ieder kind zich kan herkennen tijdens het lezen van kinderboeken, zo ook het kinderboek Kiki Leert. In onze eerste editie ‘Kiki Leert Op School’ gaat het vierjarige meisje Kiki voor het eerst naar de basisschool. We weten dat dit spannend kan zijn voor kinderen en dat ze soms niet weten wat ze te wachten staat. Daarom nemen we ze mee met Kiki, en haar eerste echte lessen op school. Ze leert dat ze altijd vriendelijk hoort te zijn voor een ander, anderen niet mag kwetsen en respect moeten hebben voor ieder ander. Behandel een ander hoe je zelf ook graag behandeld wilt worden! Ook speelt zelfvertrouwen een grote rol in het boek. We stimuleren op een speelse en leerzame manier om jezelf te durven zijn, een vaardigheid die het leven voor ieder kind aangenaam kan maken. Kortom, je leest over de spannende uitdagingen en veranderingen die alle kinderen te wachten staan!
 
Ben je opzoek naar een boek met een leuk verhaal én waardevolle lessen om voor te lezen? Of vind je het belangrijk om een inclusief kinderboek in huis te hebben? Kijk dan in onze shop, en begin met de avonturen van Kiki Leert.

 

bottom of page